Sponseret af: DSM Nutritional Products A/S

Mælkeproducent: - Når man tilstræber en høj ydelse, har man brug for ekstra hjælp

For mælkeproducenterne Martin og Jonna Greiff er der ingen tvivl om, at Mycofix® har haft en stor værdi på deres bedrift. Højtydende køer har brug for ekstra beskyttelse, og da de for nogle år siden begyndte at se ustabilitet i produktionen, faldt mistanken på mykotoksiner i foderet. - Mycofix® svarer lidt til en sikkerhedssele på bedriften, lyder det fra landmandsparret.

»Happy cows, happy farmers«, siger mælkeproducenten Martin Greiff med et glimt i øjet og et smil på læben.

For glade køer er højtproducerende køer, der til gengæld kræver omsorg og den rigtige håndtering for at blive ved med at gøre landmanden glad.

Og det er her, der nogle gange godt kan komme grus i maskineriet.

Martin og Jonna Greif driver en klassisk, fin og samtidig moderne landbrugsproduktion ved navn Rosdalagård i det sydøstlige Sverige.

Her har de omkring 850 malkekøer og dyrker cirka 600 hektar jord, hvor alt, hvad der dyrkes, går til at fodre køerne.

Ustabilitet

Mælken hentes hver dag af Skånemejerier, under Lactalis.

For fem år siden konstaterede landmandsparret med hjælp fra den anerkendte, irske dyrlæge, Martin Kavanaugh, at der sandsynligvis var mykotoksiner i halmen, i majsen og i kornet, og at det måske kunne forklare, hvorfor køernes mælkeproduktion pludselig var begyndt at blive mere ustabil.

- Vi kunne konstatere, at vi havde partier af hvedehalm og byghalm med ringere kvalitet, samt byg og hvede med lavere kvalitet. Så vi tog analyser og tjekkede, hvad det var for giftstoffer, vi havde, og hvad vi kunne gøre ved det, og hvordan vi kunne give koen lidt lindring eller bedre beskyttelse, når hun starter op i laktationen, siger Martin Greiff, der kort efter begyndte at bruge Mycofix® i foderet.

- Vi kan se, at problemerne forsvandt. Og man kan sige, at det er det bedste resultatet, vi opnåede ved at bruge Mycofix®, siger Martin Greiff.

Følg med tiden

Han fortæller, at det er vigtigt at følge med tiden. Der har været landbrugsproduktion på Rosdala siden 1903, og forbrugerne og samfundet stiller hele tiden nye krav. Og det er vigtigt som moderne landmand hele tiden at kigge på sine omkostninger og forsøge at beskytte sig mod uforudsete problemer.

Ægteparret tilstræber, at køerne yder deres bedste, og de producerer i gennemsnit 45-46 liter mælk pr. ko pr. dag. Og Martin Greiff understreger, at når man går efter det bedste, så er det også vigtigt at få lidt ekstra hjælp til køerne.

- Det er vores erfaring, at Mycofix® især hjælper køerne til at komme igennem deres transitionsperioder på en bedre måde, mener Martin Greiff.

Han supplerer med, at Mycofix® selvfølgelig er en meromkostning, men at det er penge, der er godt givet ud, så mælkeydelsen forbliver høj og stabil.

- Det svarer lidt til en sikkerhedssele. Der kan komme partier ind med dårligere halm og dårligere korn. Får vi det, er Mycofix® nærmest vores garanti og forsikring, forklarer landmanden.

Mere følsomme ved højere udbytte

- Det er nogle gange lidt svært at finde ud af, hvor problemerne egentlig er. Men vi ved, at køerne er mere følsomme, når de kommer op på et højere udbytte, og da vi tog prøver og konstaterede, at der var toksiner i foderet, var det vigtigt, at vi havde fokus på, hvad vi kunne gøre for, at de fik det bedre og for at give dem bedre forudsætninger for at producere god mælk, siger Martin Greiff.

Martin og Jonna Greiff fortæller, at de har fået et rigtig godt samarbejde med DSM om at opspore mykotoksiner og om at få lavet tests og analyser, og at det er et samarbejde, der kommer til at fortsætte. For det er vigtigt at forudse og behandle problemerne, inden de opstår.

- Som moderne landmand er det der, vi prøver at udvikle os meget, siger Martin Greiff.

Hvad fremtiden byder på for landmandsparret er endnu uvist. Drømmen er at udvide gården til 1.200 køer, men det afhænger af økonomi, land, foder- og mælkepriser og så videre, og det ligger ikke i kortene lige nu.

- Men tanken er, at vi bliver ved med at forbedre forholdene for køerne og medarbejderne, lyder det fra Jonna Greiff med et smil.

- Der er ingen nedre, sikker grænse

Dr. Tyler Turner, teknisk kvægspecialist for DSM i Nordeuropa, forklarer, at der generelt i samfundet mangler viden om mykotoksiner og hvilke problemer, der kan opstå blandt besætninger på grund af de giftige stoffer.

- DSM gennemfører hvert år verdens største mykotoksinundersøgelser, men der er stadig begrænset bevidsthed blandt producenterne om de potentielle påvirkninger, som mykotoksinerne kan have angående subakutte effekter på dyrene. Effekter, der hæmmer deres toppræstation, siger Dr. Tyler Turner, der også er på besøg på den svenske gård.

Han fortæller, at DSM derfor samarbejder med producenter, dyrlæger og konsulenter for at øge bevidstheden om mykotoksinernes negative indvirken på produktionen.

- Formålet er at vi får en bredere forståelse for, hvordan vi beskytter dyrene, siger han.

Dr. Tyler Turner forklarer, at der ikke er nogen nedre grænseværdi for mykotoksiner, hvor man kan vide sig sikker som mælkeproducent.

- Nej, der er ingen nedre grænse. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder sammen med producenter på at forstå og håndtere de subakutte tilstande, før det bliver til reelle akutte tilstande, som vi er nødt til at reagere på, siger han.

Fakta om Mycofix® og mykotoksiner

Norbert Trattner, salgschef for DSM i de nordiske lande, forklarer, at Mycofix® er et gennemtestet og EU-godkendt produkt, der består af tre strategier, hvilket gør det særligt effektivt mod mykotoksiner.

  • Adsorption – Mycofix® går ind og binder de toksiner, der kan bindes

  • Biotransformation – Mycofix® ændrer mykotoksinerne fra en giftig til en ikke-giftig form, så de ikke er skadelige for dyret

  • Bioprotection – Mycofix® går ind og understøtter leveren og tarmen hos køerne.

Mycofix® har tre EU-godkendelser på, at det virker effektivt imod mykotoksiner.

- Det, der adskiller vores løsning Mycofix®, er EU-godkendelser. Ikke kun vedrørende adsorption, men også mht. biotransformation af de mykotoksiner, som ikke er adsorberbare, eksempelvis DON og zearalenon, siger Norbert Trattner og fortsætter.

- Mycofix® er den bedste løsning for landmænd, fordi det tilbyder et bredt spektrum af beskyttelse til dine dyr. Med Mycofix® kan du være sikker på, at du ikke kun tager dig af de giftstoffer, der kommer ind fra marken, men også de toksiner, der dannes under opbevaringen af foderet.

DSM Nutritional Products A/S

Kirkebjerg Alle 88 1. 2605 Brøndby