Analytikere: Europæisk høst er styret uden om katastrofen

Selvom vejret har været uheldigt for landmanden i 2023, ser den samlede høst i EU ikke så slem ud som frygtet, skriver AgroMarkets.

Det europæiske vejr har mildt sagt været elendigt set med landsmandsbriller på tværs af vores kontinent. Men den samlede høst i EU er faktisk styret uden om de værste forudsigelser. Det skriver AgroMarkets i en analyse. Især har positive udbytter i Østeuropa trukket vores verdensdel til op omkring 5-års gennemsnittet.

Man er endt med en samlet avl på 272 millioner ton i Europa, skriver AgroMarkets. Hvilket faktisk er over sidste års niveau. Hvede rammer tæt på sidste års niveau og udgør 162 millioner ton. Til gengæld trækker byggen ned som følge af det tørre vejr og ender på 49 millioner ton. Majsen ser dog solid ud og slår sidste års avl, da den i år er endt på 62 millioner ton.

Kigger man på de enkelte lande, kan man se, at Italien har oplevet en fremgang i hvede på 3 millioner ton og Holland med 1,1 millioner ton. Særligt Polen overrasker med et plus på 12,6 millioner ton foderhvede. Til gengæld skuffer Spanien med et fald på 3,9 millioner ton, mens Estland og Letland tilsammen mangler 2,7 millioner ton.

Vådt byg

Som tidligere nævnt er det særligt byggen, der skuffer i år. Og det tilmed med en vandprocent, der er usædvanligt høj.

- Eksporten af byg skuffer markant, og det er især de sidste tre til fire uger, at eksporten er gået helt i stå. Det er en udfordring, idet lagerne af byg ligesom hvede nok er lavere end sidste års rekordniveau, men stadig markant over 5-års gennemsnittet, så vi skal have gang i eksporten for at få byggen ud af EU og få gjort plads til næste års avl, skriver AgroMarkets.

Avlen af majs har klart den største procentvise fremgang, i forhold til året der er gået, men idet majsen ikke var særlig prangende i 2022, så ligger produktionen stadig kun på niveau med de sidste fem år, oplyser analytikerbureauet. Det skyldes især skuffende udbytter i den sydlige del af Europa i lande som Frankrig, Spanien og Italien. Det hele rettes op af bedre udbytter i Polen, Lithaun, Belgien og Schweiz.

Læs også