Høst-Tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

»Bondemanden han har altid travlt på sin bondegård«, lyder børnesangen. Og det har landmanden da også - især under høsten. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Effektivt Landbrug er endnu en gang landmandens tro følgesvend igennem årets høst. Under konceptet »Høst-Tour« tager vi læseren med rundt i hele landet og dækker årets høst.

Vi tager med i mejetærskeren og taler sortsstrategier, høstudbytter, nye maskinkøb og meget andet. Hver dag vil alle landmænd og maskinstationer kunne læse artikler fra Høst-Touren og se alle vores videoer ude fra marken.

Følg med, når Effektivt Landbrug følger høsten helt tæt.

Høst-Tour præsenteres i samarbejde med Danish Agro.

Slut på Høst Tour 2023: Det har vi lært af høsten i Jylland
Det har vi lært af høsten i Jylland

Gengroning og grønne kerner i vårbyg har været et hovedproblem. - Men byggen bliver høstet, og det er et problem, der kan løses trods høje vandprocenter, fastslår Christian Laursen, Danish Agro.

Stemning fra Høst Tour-reportager i år. Fotos: Jørgen P. Jensen
Slut på Høst Tour 2023: Det har vi lært af høsten på Sjælland, Fyn og øerne
Det har vi lært af høsten på Sjælland, Fyn og øerne

- Flere her i det østlige Danmark har skårlagt vårbyg og ladet det ligge 3 til 5 dage på skår med ok-resultat. Det er gået forbavsende godt trods bygevejret. Andre har opgivet maltbyggen og nedvisnet for overhovedet at få noget høstet, siger Thomas Jensen i en afsluttende høststatus.

Der er ting, der har overrasket Claus Jacobsen, salgsleder i Vestjyllands Andels plantegruppe. Her ses han til venstre under et markbesøg hos Jørgen Krøjgaard i Kollund tilbage i 2020. Arkivfoto: Erik Hansen
Se video: Det har overrasket ved årets høst
Det har overrasket ved årets høst

Selv om vejret ikke just har givet gunstige betingelser i vækst- og høstsæsonen, er der alligevel positive overraskelser ved udbytterne, lyder det fra salgsleder i plantegruppen ved Vestjyllands Andel, Claus Jacobsen.

Lotte Neerup-Frederiksen møder i høstperioden ind ved 6.30-tiden for »lige at lande« og få ro til at arbejde, inden telefonerne begynder at ringe.
Høstens Helte: - Det er vigtigt for mig altid at have hjertet med
- Det er vigtigt for mig altid at have hjertet med

Lotte Neerup-Frederiksen er fabrikschef på DLG’s såsædsfabrik i Faxe Ladeplads. Her ydes der en ekstra indsats i høsten, hvor der på fabrikken er særlig fokus på korn til fremavl.

Vinterbyggen giver Peter Guldbrandt muligheden for at reducere sit efterafgrødekrav ved at etablere hovedafgrøden tidligt og ved at etablere en mellemafgrøde efter høst af vinterbyggen. Fotos: Kasper Stougård
Skulle aldrig have vinterbyg: I år tager hybridvinterbyggen førstepladsen på Ørstedgaard
I år tager hybridvinterbyggen førstepladsen på Ørstedgaard

Peter Guldbrandt var forbeholden, da han blev foreslået, at vinterbyg skulle have plads i markplanen. Men i år er det netop hybridvinterbyggen, der tager prisen for højeste udbytte på ejendommen på det nordligste Djursland.

- Heldigvis ligger kun en halv hektar af vores 250 hektar hvede ned. Stormen i sidste uge har måske givet lidt spild, men ikke slået kornet ned og heller ingen spirende kerner i aksene, fortæller Jens Peter Christiansen. Fotos: Jørgen P. Jensen
Halvvejs gennem høsten på Als: - Vi har glemt, hvordan høst kan være
- Vi har glemt, hvordan høst kan være

- Vi har bare haft to nemme og gode høstår. Og glemt hvordan en mere almindelig høst med bygevejr kan være, siger Jens Peter Christiansen, der gerne havde ønsket sig mere vinterbyg og vinterraps i år.

Dyk ned alle vores 320 artikler om Høst-Tour

Det har vi lært af høsten på Sjælland, Fyn og øerne

- Flere her i det østlige Danmark har skårlagt vårbyg og ladet det ligge 3 til 5 dage på skår med ok-resultat. Det er gået forbavsende godt trods bygevejret. Andre har opgivet maltbyggen og nedvisnet for overhovedet at få noget høstet, siger Thomas Jensen i en afsluttende høststatus.

- Vi har glemt, hvordan høst kan være

- Vi har bare haft to nemme og gode høstår. Og glemt hvordan en mere almindelig høst med bygevejr kan være, siger Jens Peter Christiansen, der gerne havde ønsket sig mere vinterbyg og vinterraps i år.

Meldrøjer er et stort problem at frarense i rug

Det kræver luftrensning og dermed stort rensesvind og tid at fjerne meldrøjer i et parti rug hos grovvareforretninger.

Meldrøjer i nyhøstet rug kan blive dyrt allerede fra i år

Der er indført nye grænseværdier for meldrøjer i rug og andre kornarter i EU pr. 1. juli 2024, men som allerede nu kan påvirke afregningen af rughøsten i år.

Stormen lagde den flotteste mark helt ned

- Indtil søndag var det vores pæneste rapsmark, der stod op overalt. Vi havde udset de 100 hektar raps til at være topscoreren i udbytte i år. Men nu ligger den fladt ned – det er sgu ærgerligt, siger Rasmus Bencard, der netop har sat sine to New Holland-mejetærskere i den flade raps.

- Det er på høje tid, at hveden bliver høstet

Der er store udsving i hvedeudbytterne efter jordtypen hos Søren Dyssemark. - Vi startede med hveden på den ringeste jordtype, hvor der skal sås vinterraps. Her lå udbytte nede omkring knap 7 t/ha, fortæller han.

Lars høster over middeludbytte i hveden

Lars Oddershede har foreløbig høstet sin hvede på den dårligste jord med op til 10 t/ha i udbytte. Nu skal han i gang med hveden på den gode jord. - Vi har i år den fordel heroppe i Thy, at afgrøderne er senere modne end sydpå, siger han.

- Vi frygter virkelig den storm

Når der varsles storm i Thy, så bliver det ofte særligt slemt ved Hillerslev. Det slår Henning Bjerregaard, der står ved vejerboden i DLG i Hillerslev, fast. – Der er høstet noget i panik her i weekenden for at redde især vårbyg, fortæller han, da Effektivt Landbrug er på besøg.

Høstede mandag vårbyg og raps i bygevejr

- Hellere undgå nedknækning og spild end tørring med den stormfulde vejrudsigt, siger Jørgen Stougaard, Glamsbjerg, der ellers har færdighøstet raps, hvede frøgræs og ærter.

Ingen grund til uro i det jyske

- Jeg tror stadig, at der er en fin kvalitet derude. Afgrøderne har ikke været overmodne nogen steder, så de har godt kunnet tåle regnen, vurderer Christian Aage Laursen, Danish Agro.