Sponseret af: Semler Agro A/S

Med en mejetærskerkapacitet på 100 tons behøver John ikke længere at hyre hjælp

En pludselig indskydelse sendte Danmarks første John Deere X9 i armene på svineproducent John Jakobsen. Men den hurtige beslutning viste sig at være en af de bedste, han har taget i lang tid.

Da en sælger påstod, at John Deeres nye linje af stormejetærsker, X9-serien, kunne høste op imod 100 tons i timen, stillede John Jakobsen sig en smule mistroisk.

Men den skepsis er hurtigt blevet gjort til skamme, fortæller den midtjyske svineproducent. 

På Jakobsgård har man fået færdiggjort sin høst, og her har man været oppe på 95 tons i timen rug. I hvede har man været helt op og ramme de lovede 100 tons. Man oplever, at X9’eren endda er i stand til at udføre det effektive arbejde, uden man nødvendigvis må stå til tåls med et højt brændstofsforbrug.

- Kapaciteten i den nye X9 er næsten dobbelt så stor som den gamle mejetærsker, vi havde før. Og vores dieselforbrug, inklusive alt, er pt på 16,3 liter per hektar. Og når vi lægger halm af, så ligger vi på omkring de 13 liter per hektar. I den gamle lå vi altid som gennemsnit på 20-24 liter per hektar. Så lige i år, hvor dieselprisen er steget, så er det jo ikke helt tosset, siger John Jakobsen.

 

Elegant skærebord

Den midtjyske svineproducents 750 hektar er fordelt lettere skævt, på en række marker af meget varierende størrelse.

John Jacobsen var opmærksom på, at en stor mejetærsker ikke nødvendigvis er det bedste valg, når man har en masse små marker. Men den fordom er ligeledes blevet gjort til skamme, fortæller landmanden. 

Med et nyt tilhørende 40-fods skærebord, der elegant følger marken, har det været ingen sag at hæve kapaciteten. Så meget endda, at John Jakobsen ikke længere behøver at hyre hjælp ind for at få høstet afgrøderne.

Selvom Jakobsgårds tidligere mejetærsker, en 690’er, umiddelbart burde have kapaciteten til selv at kunne ordne høsten, så betød gårdens omstændigheder, at det ikke var muligt.

- Jeg har ikke noget tørreri. Alt skal i gastætte siloer. Og så har jeg lidt planlager, men det er ikke meget. Da alle mine afgrøder, på nær rapsen, går til svinefoder, skal det være i orden. Derfor høster jeg ikke vådt korn - jeg vil simpelthen ikke gøre det. Derfor har vi altid lejet nogen til at hjælpe. Så det er faktisk første gang, at vi har høstet alt selv, siger John Jakobsen.

Hurtig købsbeslutning

Men det var lige før, at den midtjyske svineproducent kunne have set frem til at fortsætte sin praksis med at hyre hjælp ind. Hans X9, der var den første model i Danmark, oplevede en stor interesse, da den først kom til landet. 

Selv havde John Jakobsen været i kontakt med en sælger, han kendte privat. Men grisepriserne faldt, og John Jakobsen hørte ikke noget nyt om salget. En tilfældig eftermiddag, da den midtjyske svineavler sad til konference i Odense, valgte han dog at kontakte sin ven.

- Jeg skrev en sms og spurgte, hvem der var blevet den heldige ejer af den nye X9? Så svarede han, at den ikke var blevet solgt endnu. Kæk som man er, når man sidder på sms’en, spurgte han mig så, hvad jeg ville give. Efter konferencen tog min far og jeg ned og kiggede på X9’eren, der stod i Odense, og så var handlen i hus, griner John Jakobsen.

Nem betjening

Det betyder, at medarbejderne på Jakobsgård nu kan nyde godt af de smarte funktioner i X9’erens kabine.

Selv er John Jakobsen meget glad for det nye joystick, han oplever ligger godt i hænderne. Alle funktioner, hvad enten det er »kipp« eller autostyring, er nemt at tilgå med fingrene. 

- Det er nemt at indstille den til fx at »føde« sig selv, holde farten eller køre efter motorbelastning. Og så er vi glade for hele kørekomforten herinde med blandt andet massage i sædet. Det er en virkelig dejlig arbejdsplads. Det er ærgerligt, det kun er 14 dage om året, vi sidder her, siger John Jakobsen og tilføjer:

- Alt det her »maintain«, hvor den selv kører og høster, det er utrolig nemt at sætte op. Her kan du sætte dine parametre op, i forhold til om den skal køre på fx 95 eller 100 procent motorbelastning. Det er lige før, at min søn på seks år kan finde ud af at indstille det.

Kun positive erfaringer

Landmanden oplever også, at der er sket betydelige forbedringer på det tilhørende skærebord. Før kørte de med et 35-fods Draper-skærebord.

Her oplevede man, at skærebordet ikke var et ideelt match for den jord, der hører til gården. Men der er en verden til forskel, når man kører med det nye skærebord, fortæller John Jakobsen.

- Det er meget stabilt, nemt at køre med. Og så hjælper det, at båndene er 20 centimer dybere. Så rapsen falder fantastisk ned i båndet og kommer ind. Det hæver kapaciteten enormt på maskinen, at afgrødeflowet er i orden fra starten. Skærebordet følger jorden nemt, siger svineproducenten.

Samlet set har erfaringerne ind til videre kun været positive, konkluderer John Jakobsen. 

- Det er en utrolig stabil maskine, med en stor kapacitet og et lavt dieselforbrug, slutter han.