Sponseret af: Syngenta Nordics A/S

Tænk afsætning, når du vælger vårbyg

Årets høst med svingende udbytter har presset udbuddet af eftertragtede vårbyg-sorter. Derfor bør du allerede nu beslutte dig for valg af sort. Sortsvalget i vårbyggen bør du træffe på baggrund af de afsætningsmuligheder, du har. I år kan du med fordel dyrke maltbyg, da både foderpris og maltbygtillæg er historisk højt.

Når vårbygarealet for 2022 skal planlægges, er der i år ekstra god grund til at dyrke til malt. Lagerbeholdningen i flere af de store lande på det internationale marked er lav, hvorfor foderpriserne i år er høje. Det gør, at bytteforholdet for foderbyg i år er gunstigt for mange landmænd. Tager man ligeledes højde for, at maltbygpræmien er stor, gør det særligt maltbygsorterne attraktive.

- Generelt når man skal vælge sin vårbygsort, er det vigtigt at tage højde for sortens afsætningsmuligheder – særligt hvis man vælger at dyrke til malt. Man skal vide sig sikker på, at grovvareselskaberne og malterierne tager imod den sort, man dyrker, fortæller portfoliochef Torben Sørensen, Senior Technial Supporter hos Syngenta, og fortsætter: 

- Når der derfor er en ekstra stor præmie at opnå på maltbyg, og foderpriser ligeledes er høje, minimeres risikoen ved at dyrke til malt. Vælger du at dyrke en godkendt maltbygsort, har du de bedste forudsætninger for et godt udbytte, og skulle proteinniveauet glippe, kan man stadig med en forhåndsaftale i det nuværende marked opnå et godt resultat ved at afsætte sorten som foderbyg.

Årets mest eftertragtede sorter kan dog i det nuværende marked være svære at få fingrene i. 

- Vi så, at sidste års udbytte hos flere af opformeringsværterne var svingende. Det gør, at årets udbud af de enkelte sorter er lavt. Lægges dertil, at flere danske landmænd ikke nåede at så deres vintersæd, inden der kom regn, pressede det dem til at øge deres vårsædsareal. Det betyder med andre ord, at efterspørgslen er høj, og det kan presse muligheden for at få fingrene i topsorterne, fortæller Torben Sørensen.  

Se Henrik Ryberg fra Syngenta fortælle mere om fordelene ved at vælge Laureate til årets høst:

 

Godkendte sorter er afgørende

Skal du være sikker på at kunne få afsat din sort, skal du vælge forhåndsgodkendte sorter. Malterierne i Europa og resten af verden har strenge krav til det korn, de tager ind.

- Malterierne stiller store krav til, at de sorter de tager ind, kan levere stabilt malt til bryggerierne. Derfor kigger de særligt på sorternes spiringsevne, og at proteinindholdet er under kontrol. Dertil skal sorterne være sunde. En sygdom som fusarium kan give skummende øl, og skal derfor undgås til malt. Derudover skal sorten have en god sortering, med mange kerner over 2,5mm og gerne 2,8mm, fortæller Torben og fortsætter: 

- En sort som Laureate har en sortering på 98 procent ved 2,5 millimeter og 89 procent ved 2,8 millimeter. Det er en særegent god sortering. Kombineres det med, at sorten har en rigtig god sundhed, og et ikke alt for højtproteinniveau i forhold til, hvor høje udbytter der kan høstes med Laureate, gør det sorten til en ideel maltbyg.

Laureate er forhåndsgodkendt af alle danske grovvareselskaber, og de fleste bryggerier og malterier. 

- Når man ved, at særligt de store europæiske importører af dansk maltbyg tager sorten ind, giver det en afsætningssikkerhed, man har brug for som landmand for trygt at kunne satse på at dyrke til malt. Lægges dertil, at foderpriserne gør, at en eventuel fejlslagen maltbyghøst ikke slår hul i økonomien, kan man trygt vælge Laureate til den kommende sæson, da sortens foderkvaliteter ligeledes er gode, slutter Torben Sørensen.

Vil du vide mere om Laureate? Klik og læs mere om den dyrkningssikre maltbygsort!

Om Laureate

Laureate er godkendt af det danske maltbyggodkendelsesprogram »Danish Preferred«. Programmet godkender maltbyg ud fra danske malterier og bryggeriers behov på baggrund af sortskvaliteten. Laureate blev godkendt i 2018 på baggrund af udbytterige sæsoner, flere år i streg. 

Laureate er ligeledes en non-GN sort, hvilket gør den egnet til destillering af whiskey. Sorten er godkendt af det engelske MBC ’Malting Barley Committee’ samt franske CBMO.  

Syngenta Nordics A/S

Strandlodsvej 44
2300 København S