Ny Krone/Lemken-robottraktor med 230 hestekræfter

På et stort anlagt presseevent i dag i Münsterland i Tyskland blev Krone/Lemkens nye autonome andengenerationsdrivenhed lanceret – en robottraktor på 230 hk. Enheden blev vist frem med forskellige redskaber fra Krone og Lemken.

Samarbejdet mellem Krone og Lemken har foreløbigt resulteret i en række testkørsler. I dag blev Combined Powers-drivenheden fra begge firmaer vist frem for den europæiske presse. Den er udstyret med 23-tommer-hjul hele vejen rundt og en dieselmotor udviklet til drivenheden, der leverer 170 kW, svarende til 230 hk. 350 liter diesel sørger for, at den elektriske motor kan køre 10 timer nonstop. Dronefoto og video: Per Jørgensen

Combined Powers er en ny autonom drivenhed (robottraktor) fra Krone og Lemken, der har kørt test i et par år. Enheden blev i dag vist frem på en stor demonstrationsmark, hvor enheden nu er integreret i de to virksomheders græs- og jordbearbejdningsmaskiner.

Men drivenheden kommer endnu ikke på markedet. Den forventes at være klar til kommercielt salg i løbet af to til tre år.

Landbrugsbedrifterne bliver større og større – en landbrugsbedrift producerer i dag fødevarer til 150 personer årligt, mens den for 30 år siden producerede til 75 personer årligt.

Det er blandt andet en af årsagerne til at Krone og Lemken har udviklet Combined Powers, som har været undervejs i flere år. Combined Powers-konceptet er også udviklet for at imødegå den stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft til landbruget.

Combined Powers vil frigive en del arbejdstimer i marken, og i stedet vil det være operatøren, der blot skal overvåge de autonome enheder.

Flere års test

Den Combined Powers-koncepttraktor, der blev vist i Tyskland i dag, er en andengenerationsdrivenhed, hvor blandet andet kameraer, sensorer og kommunikationen er væsentligt forbedret. Den tredje generation af Combined Powers regner begge virksomheder med bliver vist i november måned på Agritechnica-udstillingen i 2023.

Enheden har været testet intensivt sidste år, og ifølge Krone og Lemken har drivenheden bestået de forskellige test. Anden generationsdrivenhed består af én enhed i dag, det vil sige, at både drivenheden og redskabet fungerer som én autonom enhed.

Der er indtil nu produceret to prototyper i Krone- og Lemken-farver. Afhængigt af den specifikke opgave og det redskab, enheden kører med, er vægten på enheden mellem 7,5 til 8,0 ton.

Enheden er udstyret med 23-tommer-hjul hele vejen rundt og en dieselmotor udviklet til drivenheden, der leverer 170 kW, svarende til 230 hk, er nok til at løse opgaver som pløjning, såning, skårlægning med videre. Kraften overføres elektrisk til hjulene og PTO-akslen. Ved fuld optankning (350 liter diesel) kan drivenheden køre i 10 timers nonstop.

Kan dele alle data

Drivenheden har flere og omfattende sensorsystemer, der overvåger omgivelserne og redskabet, mens den kører. Fokus er på sikker drift og optimale resultater. Operatører styrer og overvåger drivenheden fra en tablet, mobilenhed eller lignende og sender job og arbejdsrapporter via et kommunikationsmodul via det etablerede Agrirouter-datahub.

Det er operatøren, der styrer drivenheden og redskabet og ikke omvendt. Denne tilgang blev betragtet som det primære krav for at opnå optimale resultater og få godkendt drivenheden senere i forskellige europæiske lande.

Ved at drage fordel af den lange erfaring med anvendelse af Isobus og Tim (Tractor Implement System) på Krone- og Lemken-maskinerne kommunikerer og interagerer drivenheden og redskaberne ens og kan dele bogstaveligt talt alle typer data.

Læs også