EU-tilskud giver vækst: - Jeg er jo bare en helt almindelig gartner, der er drevet af en stolthed

En gartneriejer har gennem en årrække søgt EU’s PO-pulje for frugt- og grøntbranchen. Det er en medvirkende årsag til, at han og kompagnonerne i dag har 29 hektar under tag i moderne væksthuse.

Drivhusene på Strandholtvej i Stige ved Odense er et overflødighedshorn af lækre skoleagurker, almindelige agurker og ikke færre end 40 forskellige slags tomater i alverdens farver og størrelser – både økologiske og konventionelle.

En topmoden dannebrogsrød tomat nærmest hopper ind i munden helt af sig selv.

- Ja, smag endelig. De er gode ikk’, lyder det på klingende fynsk.

Væksthusejeren ved siden af er Michael Kongstad Rasmussen, som sammen med et team ejer og driver en god håndfuld gartnerier fordelt på Fyn og Sjælland – under navnet Glade Grøntsager:

- Det hele begyndte egentlig for omkring 12 år siden, hvor jeg overtog gartneriet efter min far. Helt fra begyndelsen har jeg været medlem af Gasa, og det har givet en række fordele.

Grønt fællesskab

Helt konkret har Glade Grøntsager-teamet søgt om hjælp til pakkemaskiner, el-trucks, energisparetiltag, render til opsamling af vand til genanvendelse, plukkevogne, robotter og en række andre tiltag og maskiner:

- Som medlem af Gasa Odense får jeg så stillet tingene til rådighed, jeg ejer dem ikke. Det er sådan, det fungerer.

Tildelingen gennem producentorganisationerne, PO, til medlemmerne er der således ikke ændret ved i forbindelse med landbrugsreformen. Tværtimod er det et princip, der har bredt sig fra frugt og grønt-ordningerne til resten af EU’s fælles landbrugspolitik, CAP.

- Men det er ikke den eneste gavn, vi har af at være med i Gasa Odense. Vi har fælles it-system, salgsforce og rådgivning. Det betyder meget, fastslår Michael Kongstad Rasmussen.

Når en ordre kommer fra Gasa Odense, kan medarbejderne på gartneriet se, hvad de skal pakke, trykke ordren videre og bestille følgeseddel og fragt i en og samme arbejdsgang.

Sammen med topmoderne maskineri har det været med til, at antallet af arbejdspladser på stedet er vokset eksplosivt.

- I højsæsonen er vi 120 i gang. Vi begynder at plante tomater i uge 1 til høst i uge 14 og agurker i uge 4 med høst uge 9. Om vinteren er vi nede på omkring 30 medarbejdere, men fra nu af ligger vi vandret, fortæller Michael Kongstad Rasmussen.

- Jeg er jo bare en helt almindelig gartner, der er drevet af en stolthed over mit erhverv. Jeg vil gerne kunne kigge mig i spejlet, når det gælder de ansatte og den måde, vi driver gartneriet på.

Garner Michael Kongstad Rasmussen
 

Fremtidens væksthus

Gartneren har dog ikke mere travlt end, at han har tid til at glæde sig over planterne, og måden gartneriet drives på:

- Se de humlebier, de er måske – uden at genere nogen – vores bedste medarbejdere. De er i gang 24/7 og står for al vores bestøvning. Rovmider har vi også, og de ordner spindemiderne.
Målet er at arbejde sig længere og længere i retning af en bæredygtig produktion.

- Vi er allerede nu sprøjtefrie, men bruger kunstgødning. Vi genanvender vækstmedier, vand og har minimeret forbruget af plastik. Vores snore til opbinding er komposterbare, og fremtiden vil byde på en række nye tiltag.

Den fynske gartner løber derfor ikke tør for nye projekter, der kan søges PO-midler til:

- Jeg er jo bare en helt almindelig gartner, der er drevet af en stolthed over mit erhverv. Jeg vil gerne kunne kigge mig i spejlet, når det gælder de ansatte og den måde, vi driver gartneriet på.
 

Læs også