Timmermans vil tillade ny genteknologi

EU’s klimakommissær, Frans Timmermans, har foreslået mere lempelige regler for genmodifikation af landbrugsafgrøder.

Ifølge EU’s klimakommissær, Frans Timmermans, fungerer den nye teknik NGT (nye genteknikker) helt anderledes end GMO-teknikken, der er underlagt strenge regler. Derfor skal der nye regler på området.

EU-Kommissionen foreslår derfor to spor, hvor det ene er til planter, der er forædlet med den komplekse teknik, hvor reglerne læner sig op ad GMO-reglerne.

Det andet spor er NGT, hvor man populært sagt blot har speedet en proces op, som kunne være opnået med traditionelle forædlingsmetoder.

Er fremtidens europæiske landbrugspolitik CAP og NGT tæt forbundne? Og hvad er fordele og ulemper ved at gøre brug af den nye teknik.

Vi har spurgt en MEP’er, en NGO og en planteavlskonsulent, der har hver deres syn og nuancer på NGT.

Følg EU-reformen her i avisen

EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.

Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.

Læs også